ΟΜΟΤΙΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΚΕΚΑ Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΕΑΣ theodoros.michalareas[at]gmail[dot]com
ΕΛΕΝΗ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗ eleniplak[at]enl.uoa[dot]gr
Η Ελένη Πλακούτση είναι γλωσσολόγος, ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας του ΕΚΠΑ. Συμμετέχει στο πρόγραμμα “A Corpus-based Valency Lexicon for a Contrastive and Diachronic Study of Ancient & Medieval Languages”, χρηματοδοτούμενο από το ΕΛΙΔΕΚ. Αποφοίτησε από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και στη συνέχεια από το τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο ΠΜΣ “Γλωσσολογική Θεωρία και Έρευνα” του τμήματος Φιλολογίας, από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα για την εργασία της “Αρχαία ελληνική σύνταξη και σύγχρονη γλωσσολογική θεωρία” (βλ. στο αποθετήριο Ολυμπιάς). Πλέον φοιτά στο ΕΚΠΑ και εκπονεί διδακτορική εργασία με τίτλο “(Re)translation of ancient greek texts as a corpus and a cause of linguistic change”. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Διαχρονική γλωσσολογία, Γραμματική της ελληνικής/αγγλικής, Γλωσσική επαφή, Διδασκαλία της γλώσσας
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ svasilem[at]enl.uoa[dot]gr
Ο Βασίλης Συμεωνίδης είναι διδάκτωρ γλωσσολογίας και μέλος της ομάδας του ερευνητικού έργου “A Corpus-based Valency Lexicon for a Contrastive and Diachronic Study of Ancient & Medieval Languages”, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΕΛΙΔΕΚ. Αποφοίτησε από το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΑΠΘ) και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Γλωσσολογία από το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΑΠΘ). Την περίοδο 2019-2024 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ) με βαθμό άριστα.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην διεπαφή μεταξύ θεωρητικής και ποσοτικής γλωσσολογίας με έμφαση στους τομείς της σύνταξης, της ιστορικής γλωσσολογίας και της γλωσσικής αλλαγής. Εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΡΟΠΙΝΑ anasttsirop[at]enl.uoa[dot]gr
Η Αναστασία Τσιροπινά είναι υποψήφια διδάκτωρ Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, και μέλος της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος “A Corpus-based Valency Lexicon for a Contrastive and Diachronic Study of Ancient & Medieval Languages”, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΕΛΙΔΕΚ.
Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2016-2020). Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Γλωσσολογίας φοιτώντας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “European Linguistics: Language Development and Variation”, στο Rijksuniversiteit Groningen (2021-2022). Στο πλαίσιο Πρακτικής Άσκησης, κατα τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών, συμμετείχε σε ερευνητική ομάδα, εστιάζοντας στη γλωσσολογική μελέτη αρχαίων ελληνικών κειμένων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συνοψίζονται κυρίως στους τομείς της Διαχρονικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.
ΣΟΦΙΑ ΧΙΟΝΙΔΗ schionid[at]enl.uoa[dot]gr
H Σοφία Χιονίδη είναι Γλωσσολόγος και Ερευνήτρια στο έργο “A Corpus-based Valency Lexicon for a Contrastive and Diachronic Study of Ancient & Medieval Languages”, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΛΙΔΕΚ (Κ.Ε. 20577). Παράλληλα, εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας (ΕΚΠΑ).
Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (EKΠΑ), όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, ολοκληρώνοντας με Άριστα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Γλωσσολογία και Μετάφραση”, με ειδίκευση στη “Γλωσσολογία: Θεωρία και Εφαρμογές”. Έχει συνδράμει στη δημοσίευση του δίγλωσσου τόμου ΟΔΥΣΣΕΙΑ της Φιλοσοφικής Σχολής (ΕΚΠΑ) ως μέλος της μεταφραστικής ομάδας, καθώς και σε δημοσιεύσεις ερευνητικών άρθρων. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και σε πρόγραμμα βραχείας κινητικότητας CIVIS BIP (Universidad Autónoma de Madrid).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Ιστορική Γλωσσολογία, επισημείωση διαχρονικών σωμάτων κειμένων, γραπτή γλωσσική επαφή, χρήση (γλωσσολογικών) υπολογιστικών εργαλείων.